fbpx

Tri kľúčové body, ktoré by mal každý dodržať v prípade záplav.

  1. Vypnite hlavný istič.
  2. Nedotýkajte sa elektrických spotrebičov alebo zásuviek, ak ste mokrý alebo stojíte vo vode.
  3. Nechajte si skontrolovať elektrické rozvody revíznym technikom.

Záplavy sú nepredvídateľné a často devastujúce, no pri ochrane vášho domova či firmy je nevyhnutné myslieť aj na elektrické rozvody a zariadenia. Elektrina a záplavy spolu vytvárajú nebezpečnú kombináciu, ktorá môže spôsobiť vážne škody na majetku a ohroziť životy. Preto je dôležité vedieť, ako správne postupovať v takýchto situáciách.

Vypnite elektrinu včas

Ak máte varovanie o blížiacej sa záplave, jedným z najdôležitejších opatrení je vypnutie elektriny v postihnutej oblasti. Skontrolujte hlavný istič a vypnite ho, aby ste predišli riziku elektrických skratov a úrazov. Hlavný istič sa nachádza v elektromerovej rozvodnici.

Nikdy sa nedotýkajte elektrických spotrebičov alebo zásuviek, ak ste mokrý alebo stojíte vo vode.

Nespoliehajte sa na elektrické zariadenia po záplave

Po opadnutí vody je dôležité neobnovovať prístup k elektrine, kým to nepreverí odborník. Elektrické rozvody, zásuvky, osvetlenie a spotrebiče mohli byť poškodené vlhkosťou, čo môže spôsobiť skraty alebo dokonca požiar.

Nechajte si skontrolovať rozvody revíznym technikom

Ak váš dom alebo firma zasiahla záplava, je nevyhnutné, aby ste kontaktovali certifikovaného revízneho technika. Ten dôkladne skontroluje stav elektroinštalácie, vyhodnotí, či sú potrebné opravy alebo výmena komponentov, a zabezpečí bezpečné opätovné spustenie elektriny.

Nikdy sa nesnažte opraviť elektrické zariadenia alebo rozvody sami po záplave!

Chráňte si elektroinštaláciu do budúcnosti

Ak žijete v oblasti, ktorá je náchylná na záplavy, zvážte preventívne opatrenia ako napríklad zvýšenie elektrických zásuviek nad úroveň, kde hrozí riziko zaplavenia alebo inštaláciu prúdových chráničov. Taktiež je možné použiť špeciálne odolné materiály, ktoré môžu lepšie vzdorovať vlhkosti.

Bezpečnosť nadovšetko

Ak máte čo i len najmenšie pochybnosti o bezpečnosti vašich elektrických rozvodov po záplave, neváhajte nás kontaktovať 0905 380 493, info@bmelektro.sk. Spolu môžeme zabezpečiť, aby ste sa mohli vrátiť do normálneho a predovšetkým bezpečného života.

Stretli ste sa už niekedy s problémami spôsobenými vodou a elektroinštaláciou? Ako ste ich riešili?

Aké preventívne opatrenia by ste odporučili na ochranu elektroinštalácie v oblastiach náchylných na záplavy?

Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentári nižšie.